Waarom zijn er te weinig salarisadministrateurs? 5 redenen
Er zijn steeds minder salarisadministrateurs, maar waarom is dat zo? En wat betekent dit voor bedrijven en organisatie?
Wist je dat er gemiddeld maar 1 salarisadministrateur per 1.000 werknemers is? Dat klinkt misschien genoeg, maar het kan toch voor problemen zorgen. Als er een te hoge werkdruk is, kunnen er fouten ontstaan, zoals dat mensen een foutief bedrag ontvangen of hun salaris niet op tijd krijgen.
Ook kan de salarisadministrateur ziek worden op stoppen, en dan is het lastig om vervanging te vinden door het tekort aan mensen met de juiste vakkennis. Hier vertel ik meer over de oorzaken en gevolgen van dit probleem.
1. Veel mensen gaat met pensioen:
Veel salarisadministrateurs zijn al wat ouder, en veel van hen gaan de komende jaren met pensioen. Tegelijkertijd zijn er niet genoeg jonge mensen die dit werk willen doen, waardoor er straks nog minder van zijn.
2. Moeilijk vak:
Het vak van salarisadministrateur is best ingewikkeld. Je moet veel weten over wetten en regels, en die veranderen steeds. Veel mensen vinden dit te lastig of zijn bang dat ze steeds moeten blijven leren, terwijl anderen dat juist leuk vinden.
3. Andere banen zijn aantrekkelijker:
Salarisadministrateurs zijn goed in cijfers en regels, en dat maakt hen ook interessant voor andere banen in bijvoorbeeld de boekhouding of op de afdeling HR. Daardoor stappen veel mensen over naar een ander vakgebied, wat het tekort nog groter maakt.
4. Technologie verandert snel:
De technologie waarmee salarisadministrateurs werken, verandert voortdurend. Er komen steeds meer nieuwe programma’s bij en ook kunstmatige intelligentie (AI) kan in de toekomst werk gaan overnemen. Sommige mensen willen of kunnen zich hier niet op aanpassen en kiezen voor een andere baan.
5. Meer zelfstandigen:
Steeds meer salarisadministrateurs kiezen ervoor om als zzp’er of op tijdelijke basis te werken, in plaats van in vaste (loon)dienst. Hierdoor zijn bedrijven en organisaties vaker op zoek naar nieuwe mensen, wat het tekort ook weer vergroot.
Gevolgen voor bedrijven en organisaties:
Het tekort aan salarisadministrateurs zorgt voor verschillende problemen, zoals:
- Meer werkdruk: omdat er minder mensen zijn om het werk te doen.
- Salaris te laat: als er te weinig tijd is, kan het gebeuren dat de salarissen te laat worden uitbetaald.
- Slechte kwaliteit: als er een salarisadministrateur weggaat of ziek wordt, weet soms niemand hoe het werk precies gedaan moet worden.
- Boetes en problemen: als wetten en regels niet goed worden gevolgd, kunnen bedrijven en organisaties in de problemen komen en boetes krijgen.
Oplossingen voor bedrijven/organisatie:
- Investeer in opleidingen: zorg dat salarisadministrateurs zich kunnen blijven ontwikkelen en dat er ook jonge mensen worden opgeleid.
- Gebruik slimme software: technologie kan helpen om het werk makkelijker en sneller te doen.
- Bied goed arbeidsvoorwaarden: zoals thuiswerken en doorgroeimogelijkheden, om nieuwe mensen aan te trekken.
- Besteed het werk uit: je kunt de salarisadministratie ook aan een extern bedrijf overlaten, zodat je zeker weet dat alles goed en op tijd gebeurt.
Bron: https://www.salarisvanmorgen.nl/2024/08/12/partner-vismayouserve-tekort-aan-salarisadministrateurs-5-redenen/
Bakje koffie?
Wil je meer weten over bovenstaand verhaal of over andere zaken met betrekking tot het voeren van een correcte en tijdige salarisadministratie, nodig me dan uit voor een kop koffie.
Tijdens een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie (of thee), ga ik in op jouw vragen en wensen.
Contactgegevens
Adres
Händelstraat 35
4561 VM Hulst
info@paybility.nl
06 13 91 83 43
Bezoeken enkel op afspraak
Volgen
© 2024 Paybility | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring
Design door Visual4All