Selecteer een pagina

Zijn zzp’ers de toekomst in de salarisadministratie?

Wordt werken als zelfstandige (zzp’er) voor salarisadministrateurs de norm? Of is dit alleen een trend die voorkomt uit de huidige arbeidsmarktkrapte?

In de laatste 10 jaar is de hele arbeidsmarkt sterk veranderd. De krapte is steeds zichtbaarder, de werkloosheid is enorm gedaald en de macht is verschoven in de richting van de werknemer in plaats van de werkgever.

Daarnaast is er een opvallende trend in de groei van mensen die niet meer voor 1 vaste werkgever willen werken. In plaats daarvan gaan ze aan de slag als zzp’er of worden ze gedetacheerd. Het CBS schrijft: ‘Sinds 2013 is het aantal zzp’ers met 282.000 toegenomen. In dezelfde periode nam het aantal zelfstandigen met personeel toe met 331.000 in 2022. Deze was dus 29.000 hoger dan in 2013.’

Een belangrijke reden voor het verhaal hierboven genoemd is dat je als zzp’er flink wat meer geld kunt verdienen en het uiteindelijke bedrag wat je overhoudt vaak een stuk hoger ligt dan in loondienst. Hier tegenover staat wel een stuk meer verantwoordelijkheid en risico’s: je zult zelf zaken als pensioen en ziektekostenverzekering moeten regelen, BTW moeten afdragen, boekhouding bijhouden, acquisitie doen en als je langdurig ziek wordt is er niemand die voor de kosten opdraait of jouw loon doorbetaald. Dan is het ook logisch dat het salaris hoger is; je moet ook een buffer opbouwen.

Maar niet alleen het geld is niet genoeg om al deze risico’s te lopen. Er zitten veel meer voordelen aan het zijn van eigen baas, als je de verantwoordelijkheid niet schuwt. Zo zit er ook een stuk meer vrijheid en flexibiliteit aan vast. Je hebt alles zelf in de hand wanneer en hoeveel je werkt, wat voor opdrachten je wilt aannemen (Nee is ook een antwoord), voor hoelang je dit wilt doen en, tot zekere hoogte, bij welke opdrachtgevers. Ook zul je niet meer eindeloos hoeven te vergaderen en overleggen, want je krijgt per uur betaald: jouw tijd voelt opeens een stuk kostbaarder!

Steeds meer salarisadministrateurs zetten de stap richting detachering of worden zzp’er
Ook binnen de salarisadministratie is deze beweging zichtbaar. Vanuit Paybility zie ik dat het aantal salarisadministrateurs die de stap richting detachering zet of zzp’er wil worden, continu groeit. Aan de andere kant zijn er ook steeds meer aanvragen vanuit organisaties die op zoek zijn naar tijdelijke oplossingen. Ook voor organisaties biedt het natuurlijk veel voordelen: een tijdelijke kracht is ook sneller te vinden, omdat deze niet vastzit aan een vast contract met een opzegtermijn. Deze groep is om de paar maanden ook weer op zoek naar iets nieuws.

Maar wat betekent dit voor de toekomst? Wordt werken als zelfstandige uiteindelijk de norm? Of is dit alleen een (tijdelijke) trend die voortkomt uit de huidige krapte op de arbeidsmarkt? Hoe gaat dit zich verder ontwikkelen als de banen minder schaars worden en opdrachten niet meer voor het oprapen liggen? De beweging in de markt roept veel vragen op over de toekomst van de markt van de salarisadministratie en de arbeidsmarkt in zijn geheel.

Denk je zelf aan een overstap naar de wereld van zzp’ers? Of ben je benieuwd of dit wellicht bij je kan passen? Neem dan contact met mij op, ik praat je graag bij!

Bron: Blog Strictly People.

Contactgegevens

Adres

Händelstraat 35
4561 VM   Hulst

info@paybility.nl
06 13 91 83 43

Bezoeken enkel op afspraak

Volgen

Design door Visual4All