Selecteer een pagina

Wetswijzigingen per 1 januari 2023

Een handig overzicht van de wetswijzigingen
voor mkb’ers en zzp’ers

Wetten en regels worden voortdurend aangepast. Speciaal voor jou zet ik de belangrijkste wetswijzigingen in 2023 op een rij.

2023: een jaar van bijzondere veranderingen
Hoewel jaarlijkse wetswijzigingen vaste prik zijn, wordt 2023 wat wetswijzigingen betreft een bijzonder jaar. De redenen hiervoor zijn bekend: de koopkrachtcrisis heeft er onder andere toe geleid dat het minimumloon meer dan ooit stijgt. En zo zijn er andere wetswijzigingen die indirect te maken hebben met de onrust in de wereld. Welke veranderingen kun je verwachten?

Minimumloon met ruim 10% omhoog
Elk jaar wordt het minimumloon op 1 januari en 1 juli aangepast. Maar die stijging is dit jaar vanwege de inflatie niet voldoende. Naast de reguliere indexatie per 1 januari 2023 wordt er daarom een speciale verhoging van 8,05% toegepast, waardoor een werknemer in totaal 10,15% meer gaat verdienen: € 12,40 per uur bij een 36-urige werkweek. Gekoppelde uitkeringen stijgen mee met het minimumloon.

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is sinds jaar en dag € 0,19. Maar onder druk van de stijgende kosten en hogere brandstofprijzen is nu besloten de reiskostenvergoeding te verhogen. In 2023 wordt de maximaal onbelaste reiskostenvergoeding € 0,21. In 2024 stijgt de onbelaste vergoeding door naar € 0,22. *

Meer thuiswerkvergoeding
Sinds 2022 bestaat de thuiswerkvergoeding. Dit was een onbelast bedrag van maximaal € 2,- per dag. Vanaf 1 januari 2023 mag je als werkgever meer onbelaste thuiswerkvergoeding geven. In 2023 mag wordt het maximale onbelaste bedrag € 2,15 per dag.

Veranderingen kinderopvangtoeslag
De wetgeving rond kinderopvangtoeslag wordt vereenvoudigd: vanaf 1 januari 2023 is de kinderopvangtoeslag niet meer mede afhankelijk van het aantal uren dat de ouders werken. Voorheen gaf het vaker onduidelijkheid voor ondernemers die onregelmatig waren in het aantal werkuren. Vanaf 2023 bepaalt het aantal maanden waarin de minst werkende ouder heeft gewerkt de hoogte van de kinderopvangtoeslag.

Zelfstandigenaftrek sneller afgebouwd
We wisten al langer dat de zelfstandigenaftrek afgebouwd zou worden. Maar het afgelopen jaar is besloten dat deze populaire aftrekpost voor zzp’ers in 2023 sneller afgebouwd wordt. De reden van deze maatregel is dat het kabinet de belastingverschillen tussen zelfstandigen en werknemers wil verkleinen.

In 2023 daalt de zelfstandigenaftrek daarom naar € 5030, zo’n € 920 minder dan eerder begroot. Uiteindelijk zal er weinig overblijven van deze aftrekpost: door het versneld afbouwen is de zelfstandigenaftrek in 2027 nog maar € 900. *

Wet excessief lenen dga
Geld lenen van de bv is een populaire regeling onder directeur-grootaandeelhouders (dga’s) en aanmerkelijkbelanghouders. Maar deze optie wordt per 1 januari 2023 aan banden gelegd. Door een wetswijziging (Wet excessief lenen dga) is het niet meer mogelijk onbeperkt geld te lenen van de bv. Als je boven het maximumbedrag van € 700.000 uitkomt, moet je over de rest inkomstenbelasting betalen (26,9%). *

Vennootschapsbelasting omhoog
Veel bedrijven gaan in 2023 meer vennootschapsbelasting (vpb) betalen. Het tarief in de lage schijf gaat omhoog van 15% naar 19%, terwijl het drempelbedrag voor de tweede schijf omlaaggaat. Je betaalt nu het hoge tarief vanaf € 200.000 in plaats van vanaf € 395.000. Het toptarief voor de vpb blijft overigens gelijk aan dat van 2022: 25,8%. *

Fiscale oudedagsreserve (FOR) houdt op te bestaan
Heel wat ondernemers reserveren jaarlijks geld voor hun oude dag via de FOR. Via deze regeling krijg je belastinguitstel en met het gereserveerde bedrag kun je bijvoorbeeld een lijfrente kopen, als pensioenopbouw.
De regeling werd in de praktijk vooral gebruikt om belastinguitstel te krijgen. Met het afschaffen van de FOR wil het kabinet de fiscale voordelen voor werknemers en ondernemers. Als je al FOR hebt opgebouwd, dan worden de reserves volgens de oude regels afgehandeld. *

Eerlijke kortingen
Vanaf 1 januari gelden er nieuwe regels als het gaat om van-voor-prijzen. Het moet om eerlijke korting gaan, met andere woorden: de van-prijs moet ook echt de laagste prijs zijn die de verkoper de afgelopen 30 dagen gebruikt heeft. Anders zou het een misleidende aanbieding zijn. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regels, maar de vuistregel is: korting moet ook echt eerlijke korting zijn.

Prijsplafond energie
De overheid heeft vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond ingesteld voor de energierekening van kleinverbruikers. Tot een bepaald bedrag betaalt iedereen een maximumbedrag, daarboven betaal je de marktprijs. Deze regeling is voor iedereen in Nederland, dus ook voor ondernemers die in de categorie kleinverbruikers vallen.
Bij kleinverbruikers die onder dit maximale jaarverbruik blijven geldt een prijsplafond van:

  • € 1,45 per m3 gas
  • € 0,40 per kWh elektriciteit

Bron: mkbservicedesk.

Contactgegevens

Adres

Händelstraat 35
4561 VM   Hulst

info@paybility.nl
06 13 91 83 43

Bezoeken enkel op afspraak

Volgen

Design door Visual4All