Selecteer een pagina

Minder vakantiegeld voor meeste medewerkers

In de maand mei wordt meestal het vakantiegeld aan medewerkers uitbetaald. Dit jaar kunnen de meeste medewerkers minder vakantiegeld verwachten dan vorig jaar, door een verandering in de afbouw van de arbeidskorting. Medewerkers met een minimuminkomen of parttime inkomen tot aan het minimumloon gaan er juist iets op vooruit.

De meeste medewerkers ontvangen in 2021 minder vakantiegeld (de officiële benaming is vakantiebijslag) dan in 2020. Dat blijkt uit berekeningen van diverse salarisverwerkers. De daling is een gevolg van een verandering in de afbouw van de arbeidskorting. Medewerkers met een modaal inkomen (€ 2.816 per maand) gaan er daardoor een paar euro op achteruit. Medewerkers met drie keer modaal inkomen gaan er met € 487 het meest op achteruit. Deze laatste groep moet door de verandering in de afbouw van de arbeidskorting 6% meer belasting betalen over het vakantiegeld in vergelijking met 2020. En hoewel ze door deze wijziging dit jaar € 37 per maand meer salaris ontvangen, wordt deze meevaller compleet tenietgedaan door de vermindering van het vakantiegeld.

Iets meer vakantiegeld voor medewerkers met een minimumloon

Verder krijgen medewerkers met een minimuminkomen of parttime inkomen tot aan het minimumloon (€ 1.685 per maand) juist ongeveer € 15 euro meer. Uit de cijfers van ADP blijken verder de volgende veranderingen:

  • Een werknemer die anderhalf keer modaal verdient (€ 4.225 per maand), ontvangt € 2,43 minder vakantiegeld.
  • Een werknemer die twee keer (€ 5.633 per maand) of 2,5 keer (€ 7.041 per maand) modaal verdient, krijgt dit jaar evenveel vakantiegeld als in 2020.
  • Een werknemer die drie keer modaal verdient (€ 8.449 per maand), krijgt € 487 minder vakantiegeld.

Voor een werkgever die het moeilijk heeft door de coronacrisis, kan het lastig zijn om geld vrij te maken voor de betaling van het vakantiegeld in mei of juni. Hij mag echter niet zomaar eenzijdig besluiten om het vakantiegeld te spreiden, uit te stellen of niet te betalen.

Contactgegevens

Adres

Händelstraat 35
4561 VM   Hulst

info@paybility.nl
06 13 91 83 43

Bezoeken enkel op afspraak

Volgen

Design door Visual4All