Selecteer een pagina

Waarom zijn salarisadministrateurs moeilijk te vinden?

Het vinden van personeel binnen het vakgebied salarisadministratie, op welke basis dan ook (vast, detachering en ZZP), kent vandaag de dag de grootst mogelijke uitdagingen. Salarisadministrateurs zijn moeilijk te vinden, ongeacht of het niveau starter, junior, medior, senior of teamlead is. Deze schaarste heeft verschillende redenen en brengt ook verschillende gevolgen met zich mee. Hieronder leg ik uit waarom salarisadministrateurs zo moeilijk te vinden zijn.

Salarisadministratie is relatief onbekend en een absolute niche

Salarisadministratie is een absolute niche en het vak van salarisadministrateur is, zeker onder scholieren, studenten en starters, vrij onbekend. Kenners onder ons weten uiteraard van het bestaan van de payroll opleidingen PDL (Praktijkdiploma loonadministratie) en VPS (Vakopleiding payroll services). Maar er bestaat geen opleidingsaanbod richting payroll in de vorm van een gerichte MBO- of HBO-opleiding salarisadministratie, waar je direct na het afronden van bijvoorbeeld je vmbo/mavo of havo-opleiding mee start. (Er is geen specifieke salarisadministrateur school)

Een in administratie geïnteresseerde scholier of student kiest na de middelbare school dus niet direct voor het vakgebied van salarisadministrateur. In de praktijk komen Finance of HR-professionals ‘toevalligerwijs’ gaandeweg hun loopbaan in contact met het vakgebied payroll. Slechts een zeer kleine groep hiervan kiest dan voor het leren van en specialiseren in het vak.

Weinig switchers

Eenmaal in het vakgebied salarisadministratie werkzaam, blijft een salarisadministrateur gemiddeld 9 tot 10 jaar werkzaam bij eenzelfde werkgever. ‘De’ salarisadministrateur is normaal gezien dus geen switcher/jobhobber en er zijn dus weinig baanwissels.

Daardoor is het aanbod van salarisadministrateurs erg schaars, waardoor het werven en selecteren van personeel binnen dit vakgebied niet makkelijk is. Bovendien zijn de salarisadministrateurs die beschikbaar komen op de arbeidsmarkt, door de grote vraag, als weer snel voorzien van een nieuwe opdracht of vaste plek.

Veel salarisadministrateurs als ZZP’er

Tenslotte is het voor de salarisadministrateur interessant om zelfstandig (ZZP) te worden; er is werk in overvloed en men kan veelal kiezen uit de beste inhoud van de opdracht tegen een interessant uurtarief. Met name ervaren salarisadministrateurs die toe zijn aan een volgende stap in hun carrière kiezen ervoor om als ZZP-salarisadministrateur te gaan werken. Hiermee wordt de markt van salarisadministrateurs voor een vaste baan verder verkleind.

Werving en selectie van salarisadministrateurs

Er is op dit moment duidelijk een run op (interim) salarisadministrateurs. Daarom is snel en zorgvuldig handelen gewenst voor het succesvol werven van nieuw personeel in dit vakgebied. Kandidaten hebben vaak meerdere procedures lopen. Hierbij kiezen interim salarisadministrateurs vaak voor de opdracht waar het snelst een knoop wordt doorgehakt, in combinatie met de duur, de inhoud en het tarief van de opdracht.

Rekrutering via bijvoorbeeld een portal of een procedure met meerdere gesprekken over een langer tijdsbestek, is om die reden vaak niet haalbaar. Dit duurt te lang en de markt en doelgroep vragen om een strakke, doordachte tijdlijn, waarin kwaliteit, zorgvuldigheid en snelheid samengaan. Payroll specialisten op zoek naar een vaste baan, kiezen voor de combinatie van inhoud van de baan en een interessant aanbod in voorwaarden. Als organisatie moet je je dit vooraf goed realiseren; het totaalplaatje moet in deze schaarse niche dus kloppen.

Op zoek naar een salarisadministrateur?

Als salarisadministrateur beschik ik over meer dan 20 jaar ervaring met diverse personeels- en salarissystemen. Dit samen met een ruime ervaring met koppelingen van rooster- en financiële pakketten aan het salarissysteem, heb ik daarmee alle nodige expertise in huis om u optimaal bij te kunnen staan met uw salarisadministratie en -processen.

Paybility staat voor ontzorgen en ondersteuning op de salarisadministratie, bijvoorbeeld bij ziekte of tijdelijke drukte. Ook staat het voor specialisme, accuratie, betrouwbaarheid, discretie en flexibiliteit.

Daarnaast ben ik enthousiast, snel en op de hoogte van diverse wetgeving en cao’s.
Wat ik als feedback terugkrijg van mijn opdrachtgevers is dat ik een harde werker ben, gevoel voor humor heb en kennis van zaken.

Als bonus kan Paybility ondersteunen bij personeelsbegrotingen, begroting en bij aanleveringen aan de accountant.

Contactgegevens

Adres

Händelstraat 35
4561 VM   Hulst

info@paybility.nl
06 13 91 83 43

Bezoeken enkel op afspraak

Volgen

Design door Visual4All